Milton på skolebesøg i Thailand

Det er ikke kun danske børn, der har glæde af Miltons univers. For nylig besøgte Milton og hans ’forældre’, Marianne og Jesper, en grænseskole i Thailand. Ban Tha Wang Hin Border Patrol Police School ligger ca. 25 kilometer fra grænsen til Myanmar. Her går 65 børn fra både Thailand og Myanmar i 1. – 6. klasse, mens deres forældre arbejder i den thailandske del af grænseområdet. Skolen er skabt for at sikre at disse fattige børn ikke tabes på gulvet som resultat af deres forældres udfordringer. Skolelærerne er uddannede politibetjente og skolen har Thailands prinsesse Hendes Kongelige Højhed Maha Chakri Sirindhorn som protektor.  

Udover en række grundfag fokuserer skolen på at uddanne eleverne i praktisk landbrug. De dyrker grøntsager og driver dambrug, hønsegård og opfostrer grise til madproduktion til eleverne selv. Med denne direkte erfaring lærer børnene at tænke, handle og løse problemer.  

En fattig skole

Børnene har ikke særligt meget, hverken skolematerialer eller basismadvarer, eller endda konstant elektricitet. Derfor tog Marianne og Jesper på en ordentlig shoppetur inden skolebesøget. Der blev bl.a. købt blyanter, kuglepenne, blokke, viskelædere, modellervoks, snacks, nudler, ris, madolier, kokosmælk og meget mere. Og så blev der i den lokale haveforretning købt en masse haveredskaber, som f.eks. river og havehandsker, der er uundværlige i elevernes praktiske undervisning.  

Chanya, som havde formidlet kontakten til skolen, havde syet 65 små muleposer – en til hver af eleverne – hvor skolematerialerne blev lagt i. Og så var Milton og co. klar til at møde de spændte elever. De havde alle fine lyserøde trøjer på, som er Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Maha Chakri Sirindhorns farve.   

Milton-bøger til skolebiblioteket

Alle børnene stod klar foran deres klasseværelser, og med hjælp fra elever og lærere blev bussen tømt og alle tingene lagt ind på et stort bord i en åben aula. Alle samledes på gulvet og Chanya fortalte eleverne om Milton og hans magiske læringsunivers. Så blev muleposerne delt ud til de meget taknemmelige elever. Som tak for gaverne tegnede hvert barn en tegning, hvor de skrev navn og alder på, som Milton vil vise frem på sine sociale medier. Flere af eleverne lavede også nogle rigtigt fine elefanter i modellervoks.  

Herefter blev Marianne og Jesper vist rundt på skolen, hvor de så den fine grøntsagshave, dambrugene, grisene og hønsegården. For enden af skolegården lå biblioteket, et stort, flot rum med et pænt udvalg af bøger på både thai og engelsk. Men der er plads til mange flere bøger – derfor er der lige nu en stak af Miltons verdensmålsbøger på vej til skolens bibliotek. Snart kan eleverne derfor lære Milton endnu bedre at kende, når de sammen kan tage på nogle fantastiske verdensmålsrejser.   

Den helt fantastiske dag endte med masser af taknemmelighed og refleksion over skolens flotte arbejde med at lære eleverne at være selvforsynende. For at bruge filosoffen Lao Tzus citat:  

“Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime”